road-259815_960_720

Bok: Fooled By Randomness av Nassim Nicholas Taleb.

Det är som att vi lever i två världar; en som vi faktiskt lever i och en som vi människor är övertygade om att vi lever i.

Slutsats: historiska händelser kommer alltid verka mindre slumpmässiga än de verkligen var. Det finns till och med ett namn för det: hindsight[1] bias[2]. Vetenskapen ser fler och fler bevis på att vi människor är gjorda för att lura oss själva.

Vad är det som skapar framgång?

För att vinna på lotteri, måste du köpa en lott. Betyder det att allt jobb som är förknippat med att ta sig till affären för att köpa lotten är anledningen till att du vinner? Kunskap räknas så klart, men den betyder mindre i en miljö där slumpen är hög, än t ex tandläkaryrket.

Notera hur våra hjärnor ibland fokuserar på orsaken bakåt i tiden. Anta att goda egenskaper är anledning till framgång. Det är naturligt att tänka att så är fallet. Faktum är att även om alla intelligenta, hårt arbetande och uthålliga personer är framgångsrika, så betyder inte det att alla framgångsrika personer är intelligenta, hårt arbetande och uthålliga.

Taleb raljerar över en vilseledande bok som heter ”The Millionaire Next Door”. En av författarna har skrivit än ännu mer dåraktig bok som heter ”The Millionaire Mind”. Han har observerat tusentals miljonärer med slutsatsen att det inte är begåvning som gör dig rik, det är hårt arbete. Slumpen har alltså ingenting med saken att göra. Men även om alla miljonärer arbetar hårt och är uthålliga, så betyder inte det att alla hårt arbetande och uthålliga människor blir miljonärer. Det finns många ihärdiga och hårt arbetande entreprenörer som ändå misslyckas. Risktagande är nödvändigt för att lyckas, men det är också nödvändigt för att misslyckas.

Boken är en serie texter med logiska tankeexperiment, inte en vetenskaplig text. Logik kräver ingen empirisk verifiering: Det är ett misstag, som journalister och vissa ekonomer gör, att använda statistik utan logik, men motsatsen gäller inte: Det är inte fel att använda logik utan statistik. Om jag skriver att min grannes framgång kan innehålla några delar tur, så behöver jag inte testa det. Allt som behöver göras är att visa att det finns en alternativ förklaring till teorin att han är ett geni. Talebs vinkel är att vissa blir framgångsrika med tur. Han säger inte att Warren Buffett saknar kunskap; bara att det i ett stort slumpvist urval av investerare nästan nödvändigtvis kommer att finnas någon som har lyckats med liknande avkastning bara med tur.

Så som jag summerar tanken med boken är att vi blir alla lurade av slumpen, vare sig vi vill eller inte. Eller vare sig vi vill erkänna det eller inte. Eller vare sig vi förstår det eller inte. Våra hjärnor är experter på att hitta förklaringar till allt, efter att det har hänt. De skapar historier som är svåra att reda ut i efterhand. Våra hjärnor fungerar också så att om slumpen slår på nedsidan, att vi förlorar pengar, då är det mer otur, slumpen som är orsaken. Om det däremot är så att vi tjänar pengar och lyckas, så är det mer vi själva som varit smarta och intelligenta. Det är vi som har skapat framgången. Det har inget med tur att göra. Slumpen slår dock åt båda hållen.

Om det nu är så att vi blir lurade av slumpen, så är det ännu svårare att förstå hur en bättre avkastning än snittet skapas. Hur mycket är slump och hur mycket är klokhet och intelligens? Det gör att du kan göra ett val; Antingen litar du på experternas prognoser och på det sättet försöker få bättre avkastning, eller så lutar du dig bara tillbaka och litar du på det ekonomiska systemet vi har.

Boken är placerad på 10:e plats i investingbythebooks.com´s lista ”Best Investment Books Ever”. Väl värd att läsa http://www.investingbythebooks.com/best-investment-books-ever/

 

[1] Hindsight [ˈhaɪndsaɪt] SUBSTANTIV efterklokhet with [the benefit of] hindsight… i efterhand när jag (vi etc.) vet hur det gick…. NE.se

[2] Bias [ˈbaɪəs] SUBSTANTIV förutfattad mening; fördom[ar] <he has a bias against foreigners>; partiskhet. Ne.se

Annonser