Tänk att det går att få kunskap serverat från två doktorer i en liten bok. Den är pedagogiskt upplagd med bra beskrivningar och många aha-upplevelser. Boken jag talar om är Beslutspyramiden – stegen till klokare beslut, av Ari och Mona Riabacke. Du kan köpa boken här: http://www.bokus.com/bok/9789198227802/beslutspyramiden-stegen-till-battre-beslut/. De har även en podd som heter Beslutspodden. Den är kanon, så lyssna på den här: http://riabacke.se/beslutspodden

Att läsa en bok är långt ifrån att kunna det som står i den. Ett sätt för mig att att ta till mig mer av kunskapen är att styrka under det jag tycker är intressant i boken när jag läser den, skriva ner mina understrykningar, reflektera över vad jag lärt mig och gå tillbaka och dem läsa igen. Med tanke på allt som händer runt om i världen och även terrordåd i Sverige, så är det där med beslut av största vikt.

Vill vi göra rätt eller vill vi undvika att göra fel? Vad är det för skillnad? Är det någon skillnad? Om vi undviker att göra fel, så borde det ju blir rätt?

Det är som det halvfulla eller halvtomma glaset. Det beror på hur du ser på det. En sak är dock säker. Vill vi bli bättre och utvecklas, så måste vi tänja gränserna och våga misslyckas.

Nedanstående fastnade jag för idag och vill dela med mig av det. Hämtat ur nämnda bok:

I Sverige har det blivit viktigare att det inte blir fel, än att det blir rätt. I Sverige är det viktigaste av allt att inte misslyckas, i många fall dör vi hellre än står där med skammen efter ett misslyckande.

Never let the fear of failure keep you from playing the game.”

”Jag har missat mer än 9000 skott i min karriär. Jag har förlorat nästan 300 matcher. 26 gånger har jag fått förtroendet att ta det matchavgörande skottet och missat. Jag har misslyckats gång på gång i mitt liv och det är därför som jag lyckas.”
Michael Jordan
Allt det spännande, allt det annorlunda, allt det utvecklande tar sin början just precis där det säkra tar slut, där osäkerheten tar vid, där möjligheterna tornar upp i horisonten, där vi inte längre går efter någon annan – inte ens bredvid.
Vi kanske blir besvikna om vi försöker och inte lyckas, men vi är dömda att misslyckas om vi inte ens försöker.
Annonser