Under den tid jag har varit rådgivare har jag fokuserat helt på att skapa så bra avkastning som möjligt. De första 10 åren gick det fantastiskt bra för att sedan åka på smällar, som sig bör i marknaden. Det tar säkert mellan 10 till 15 år att lära sig att det att det där ordspråket ”A Minute to Learn, A Liftetime to Master” stämmer.

Jag har på nära håll fått vara med och studera människors beteende med pengar. Det är fascinerande hur vi agerar. Samtidigt som vi alla vill ha så bra avkastning som möjligt, så vill vi inte vara med på nedgångar. Vi lockas av att någon lovar en hög ränta/avkastning och vi blir förbannade när det inte inträffar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkasting. Känns det igen? Jag var länge frustrerad över hur merparten av alla analytiker, strateger, rådgivare och kunder ville hänga med alla andra. Min upplevelse var att ju dyrare det blev desto fler ville köpa och när det blev billigt ville de sälja. Det är som att du tänker dig H&M och deras butiker. Ju mer de höjer priset desto fler springer in i butiken för att handla och ju billigare det blir desto färre kunder och när det är total utförsäljning är det helt tomt… Det låter helt overkligt att vi kan agera på det sättet, men det gör vi. Det finns forskning som visar att våra hjärnor inte klara av de svängningar som börsen har. Vi tror det inte, men så är det och jag har sett det så många gånger. Det här skadar tyvärr avkastningen oerhört. Det märkliga är att det är så lätt att säga att nästa gång, så gör vi tvärt om, men när det händer igen så känns allt nytt och helt annorlunda den gången och så är vi där igen.

Hur kan det komma sig?

Det verkar som att våra hjärnor skiftar fokus när det händer saker… Daniel Kahneman skriver om ‘tänka snabbt, tänka långsamt’. På samma tema verkar det finnas ‘snabba- och långsamma pengar’. När vi känner oss trygga och harmoniska tänker vi långsiktigt (tänka långsamt) och tar beslut med våra ‘långsamma pengar’. När världens börser skakar så går tänkandet över till att ‘tänka snabbt’ och plötsligt har de ‘långsamma pengarna’ förvandlats till snabba. Det är då det blir fel. Då tänker vi snabbt samtidigt som vi ser helt annorlunda på det kapital vi byggt upp.

Vad kan man göra?

Det ena är att skapa den trygghet du behöver för att kunna klara av att ‘tänka långsamt’ när alla runtomkring ‘tänker snabbt’. Den tryggheten är olika för olika människor och den förändras över tid. Min egen trygghet har skiftat från att ha pengar på kontot, så jag kan betala några månaders räkningar, till att kunna betala av alla lån, till att ha några års kostnader tryggt och säkert. Det kapitalet har en dålig avkastning i sig, men det är de som borgar för att jag kan ta bättre beslut när det verkligen gör skillnad. Det är när ‘alla’ säljer, som förmögenheter skiftar ägare och då vill jag ha tryggheten att kunna köpa. Utmaningen är att vara långsiktig. Supertråkigt i det korta perspektivet, men fantastiskt i det långa.

En sak till innan jag slutar och det är allt fokus på avkastning. Oavsett hur mycket avkastning du får, så vill du alltid ha mer. Ta 1999 som ett exempel. Det året gick börsen upp knappa 70%. Normalt går börsen i genomsnitt upp med ca 10% så det var långt över snittet. Ändå så verkar vi tro att bara för att vi passerar ett årsskifte, så börjar vi om och räknar från noll. Alla ‘experter’ brukar ju gissa att året ska gå upp med ca 10% (nu brukar de iofs tala om 6-7%), men så fungerar inte marknaderna. Om marknadsräntorna är noll, så söker många ändå efter att få ‘säkra’ 6-7% avkastning. Det går inte. När någon säger att du kan få det genom att köpa en produkt, preferensaktie, obligation eller dyligt, så lockas många att köpa. Den räntan är lika med risk. Förstår du risken och är beredd att ta den, så är det helt ok. De som väljer att ta den högre räntan glider ut på riskskalan, sakta men säkert, för att sen bli förvånad över att förlusterna blir stora. Precis då, när det är så billigt att du ska köpa, och så blev det fel den här gången också.

Hitta din trygghet som gör att du kan ‘tänka långsamt’, när världens börser faller. Hitta din investeringsfilosofi och din handlingplan. Hitta också någon som är införstådd med din plan, har erfarenhet och kan hjälpa dig att hålla kursen när det blåser som mest. Det är ovärderligt.

Annonser