Illusionen av kontroll är den där kusliga känslan av att vi kan ha en mental makt över slumpen.

För länge sedan gjorde phykologen B.F. skinner ett experiment med duvor. Han testade vad som hände om han matade duvorna på fasta tider. Han väntade tills de var riktigt hungriga innan han började. Med tomma magar rörde duvorna på sig otåligt. När de sedan fick sin mat var det en duva som snurrade åt vänster, en gungade sitt huvud upp och ned, en tredje hoppade från höger till vänster fot. När de väl hade ätit upp allt började de att göra det de gjorde innan maten kom. Som att deras fysiska rörelse kunde få maten att komma igen. En duva hoppade mer än 10 000 gånger från en fot till den andra innan den lärde sig att det inte hade något att göra med när de fick sin mat. De trodde att det de gjorde ledde till att de belönades med mat. Men det fanns inget orsakssamband. Bara vad Skinner kallar för en tillfällig korrelation.

Vi människor gör samma misstag. Vi förväxlar en aktivitet med det som följer. Precis som duvorna. Om du t.ex. köper en aktie, för att du precis fått höra/läst att rekommendationen är köp, och den går upp direkt efter. Då är det lätt att tro att det är analytikerns förtjänst att aktien gick upp efter att du köpt den. Eller den kanske bara gick upp bara för att just du köpte den. Det är lätt att tro att du funnit ett sätt att få kontroll över aktiemarknaden, även om det var en ren tillfällighet.

För att se hur känslig de flesta av oss är för illusionen av kontroll; överväg följande två alternativ.

Vilket alternativ väljer du?

A. Jag väljer slumpmässigt ut ett bolag från börsen. Du gissar om aktien kommer att gå upp eller ner imorgon. Om du har rätt vinner du 100 kr och du har fel, förlorar du 100 kr.

B. Jag väljer slumpmässigt ut ett bolag från börsen. Du gissar om aktien gick upp eller ner igår (du får natuligtvis inte leta reda på priset). Om du har rätt vinner du 100 kr och om du har fel, förlorar du 100 kr.

Vilket alternativ väljer du?

I ett experiment på Stanford University valde 2/3 alternativ A. De flesta visste att sannolikheten för att den gick upp igår inte är större att den går upp imorgon, men det första alternativet känns bättre. Det känns bättre att vänta på resultatet än att veta att det redan är avgjort, även om det är samma sannolikhet för båda alternativen. En annan studie visade att människor är beredda att acceptera sämre odds om de bettar före istället för efter att ett par täningar kastas. Studie efter studie visar att vi är mer säkra på att vinna när vi väl har satsat, än innan. När vi väl har satsat tar det bara några sekunder för att vara helt säkra på att vinna. Vi känner oss tre gånger säkrare på att vinna, även om vi bara satsar några kronor, än de som ännu inte har riskerat några pengar alls.

När vi engagerar oss höjer det vårt självförtroende. Det gäller när vi satsar pengar också, även om kursen eller oddsen inte rör på sig. Genom att göra ett val, börjar vi direkt gilla det valet. Det förklarar varför många investerare ger följande svar på frågan om aktier de redan äger. ”Jag skulle nog inte köpa mer på den här nivån, men jag skulle inte sälja heller…”

Illusionen av kontroll är som störst när aktiviteten:

  • verkar åtminstone delvis slumpmässigt
  • erbjuder många val
  • involverar tävling mot andra människor
  • kan utövas över tid
  • kräver ansträngning och
  • känns välbekant

Det som passar bäst in på ovanstående är, förutom sport och spel, att investera på börsen. En daytrader tittar på sin portfölj 10 till 20 gånger i timmen, som om de kan hålla kurserna uppe bara genom att ha kontroll på siffrorna.

Akta dig för illusionen av kontroll. Det kan vara förödande…

Källa: Your Money and Your Brain av Jason Zweig

Annonser