Hur väl fungerar en plan?

Hur långt in i framtiden går det att planera?

Det är skillnad på plan och plan. Ska du planera sommarens semester är det stor sannolikhet att den planen kommer att hålla sig nära det du planerar. Men även på ett par månader kan saker inträffa som ställer planen på ända. Det kan hända något på jobbet som gör att du får förhinder att åka, någon i familjen blir sjuk, vädret göra att flyg eller tänkta aktiviteter ställs in, bokningen som var klar visar sig inte stämma etc etc.

Om vi istället talar om en plan som sträcker sig år framåt, eller till och med en helt liv, så kan mycket hända som vi omöjligen kan veta i förväg. Vi kan förlora jobbet, bli sjuka, förlora pengarna på en dålig investering, skilsmässa, dödsfall för att nämna några tråkiga händelser. Men det kan vara något positivt också. En befordran, högre lön, hög bonus, en lyckad investering och du kanske blir blixtförälskad. Här stannar vi en liten stund. Tänk dig tanken att du blir kär upp över öronen. Hur motiverad är du då? Vad är du beredd att göra?  Vilka hinder finns?  Plötsligt har du ett tydligt mål, du är helt på det klara på vad du vill. Du har ett enda fokus. Och roligt är det. Du behöver nästan ingen sömn och nästan ingen mat. Energin bara bubblar. Det är något jag tar med mig efter en föreläsning med Tina Thörner. Hon sa ungefär att; om du agerar som om du var kär i alla lägen, så finns inga hinder. Det finns bara möjligheter. Ett bra råd.

Oavsett hur svårt det än är att göra en plan som sträcker sig långt bort i framtiden underlättar det om du har en. Själva planen är i sig oviktig, det är skapandet av den som är det viktiga. Att du tar dig tid att fundera på vad som är viktigt för dig, vad du strävar efter och gör ditt bästa antagande om hur du vill ha det i framtiden,med det du vet idag . Det kommer att underlättar alla beslut från nu och framåt. Planen skapas med förståelsen att framtiden kommer att bjuda på överraskningar, både negativa och positiva, och det kommer att krävas justeringar längs vägen. Det gör att sannolikheten att du kommer att lyckas är mångfalt bättre än om du bara sätter upp en plan och försöker anpassa verkligheten till planen. Saknar du en plan blir du mer som ett vindfölje som tar det som det kommer. Inget fel med det, men du kan själv bestämma om du vill ha möjligheten att påverka din väg eller om du låter någon annan att göra det. Om någon annan väljer åt dig, så blir du en del av någon annans plan istället för att välja väg själv. Det kanske är rätt för någon, bara du är medveten om ditt val. Det får mig att tänka på ett citat jag fick av min dotter ”If you don´t build your dream, someone will hire you to build theirs!”.

Så välj väg, inse att du kommer ha fel och var beredd att anpassa planen efter det som händer istället för tvärt om. Kom ihåg att det är själva planeringen – inte planen i sig – som kommer att få dig att nå dina mål.

 

Annonser