Nu i OS-tider är det fokus på vem som ska vinna. För att få den där guldmedaljen gäller det att vara bäst i den gren som du ställer upp i. Det som rapporteras kring OS är naturligtvis hur det går. Fokus är på resultatet. Blir det guld som förväntat, eller…?

Ett område som det talas en hel del om är hur det ska gå för vårt damlag i fotboll. Här gäller det att göra fler mål än motståndarna. Det blir resultatet. Men vad är det som gör att de ska klara av att leverera målen och resultatet?

För att nå resultatet måste man ta några steg tillbaka och fundera på vad som behövs  för att åstadkomma det. Först och främst gäller det att veta vilka regler som gäller. Det finns regler för hur många spelare som får vara på plan, hur bollen får röras, linjer som betyder något, offside etc. Det handlar om att få bollen från mittpunkten till- och in i motståndarens mål.

För att klara av att göra mål måste du kunna springa fort, ta emot en boll i farten, dribbla, passa, nicka, göra dig passningsbar, placera dig rätt, slå inlägg etc. Du måste också göra det du förväntas göra för hela laget, och du måste lita på att de andra i laget gör det som förväntas av dem.

Det är det här du måste fokusera- och träna på och göra om och om igen. När det sen är match, så kommer all träning visa sig i relation till andra och därigenom ge resultatet. Gör laget fler mål än det andra laget så är det bra. Den träning som lagts ner visade sig ge önskat resultat. Gör laget färre mål, så är det bara att gå tillbaka, ändra på träning och göra ett bättre jobb till nästa gång.

När det gäller finansmarknaden är det faktiskt mycket lättare och ena sidan, men kan vara väl så knepigt och andra sidan. Reglerna är bl a att utbud och efterfrågan bestämmer priset och risk och avkastning hänger ihop. Grunden för alla marknadsregler är det kapitalistiska systemet. Det är det systemet som vi alla förhåller oss till i finansmarknaden.

Vetenskapen har kommit fram till att marknaderna är effektiva (till skillnad från perfekta). Det lättare alternativet är att låta marknaden bestämma priset och bygga en portfölj utifrån de faktorer som vetenskapen konstaterat ger ett högre förväntat resultat än marknaden i stort. Sen är det bara låta marknaden göra jobbet. Den knepigare sidan är att du måste lägga ned tid på att förstå hur resultatet skapas. Sen gäller det att träna i stora mängder. Efter mycket träning kan du på sikt skapa din egen investeringsfilosofi och handlingsplan, efter dina kunskaper och erfarenheter, för att skapa ett bättre resultat än marknaden i stort. Har du motivation och tid kan det senare vara ett alternativ. Det kan ge mycket högre avkastning, men det kan också bli mycket sämre. För de flesta är det både lättare och mycket bättre att låta marknaden göra jobbet.

 

Annonser