I juni var jag på en frukostföreläsning och lyssnade på Joel Dahlberg, som talade om sin bok Sammansvärjningen. Den handlar kort om att fondbolagens affärsmodeller bygger på en bluff som kostar fondspararna miljarder kronor varje år. De tar helt enkelt betalt för aktiv förvaltning, men levererar passiv förvaltning. Fy!

Jag håller med om det, men för mig är det ingen nyhet. Det har jag vetat länge.

Men,

det är långt bättre att få aktieavkastning än att ha pengar på ett vanligt bankkonto, trots att du får betala 1,5% för en passiv förvaltning. Sen är det klart att du aktivt kan välja en passiv förvaltning som är billigare, eller en aktiv förvaltning som förhoppningsvis ger valuta för pengarna.

Wally Weitz från USA är med i boken ”Världens 99 bästa investerare”, av Magnus Angenfelt. Han talar där bl a om fondsparare. Han hänvisar till dussintals studier som visar (ungefär) samma resultat:

Aktier har avkastat cirka 10% per år under många decennier medan aktiefonder har levererat cirka 8,5% per år.Skillnaden är förvaltningskostnaderna på 1,5%. Han säger vidare att de som investerat i aktifonder har i genomsnitt bara fått 3% i avkastning. Det är för att fondsparare som aktivt köper och säljer olika fonder tenderar att köpa de fonder som har varit vinnare och sälja de som har varit förlorare. Det brukar vara en kostsam strategi. Fondspararen kostar alltså själv 6% per år genom att jaga resultat – gör inte det!

Efter att Joel Dahlberg berättat om sin bok och hur fondbolagen lurar kunderna, blev det en frågestund. En äldre herre ställer sig upp och är mycket upprörd över det han hört. Han menar att vi ska bojkotta fondbolagen och aldrig köpa en fond. Jag tolkar det som att; han tänker då inte låta fondbolagen tjäna pengar på hans surt förvärvade kapital. Den känslan är lätt att förstå. Framförallt när vi talar om en bluff. Blir vi lurade, vill vi så klart springa därifrån, så fort det bara går.

När vi hör bluff och att vi blir lurade är det en stor risk att vi blir så provocerade att vi lurar oss själva. När vi blir upprörda vet vi att det är en liten del i hjärnan som tar över. Det är amygdalan. När amygdalan har komandot, så tänker vi ungefär som en 10-åring. Är vi i stor fara kan det vara bra, men annars är det stor risk för dåliga beslut.

Vad är alternativet?

Om vi inte köper de här aktivt passivt förvaltade fonderna, vad ska vi då göra? Ett alternativ är att köpa billigare passivt förvaltade fonder, ett annat är att köpa riktiga aktivt förvaltade fonder. Sen kan du välja att köpa aktier direkt. Det här handlar om att göra ett aktivt val och det krävs en hel det kunskap om vad som passar just dig bäst. Det måste du lägga tid på. Om vi nu ska bojkotta alla fonder är risken stor att du väljer att ha pengarna på banken. Oavsett vad du väljer, så finns det för- och nackdelar med alla alternativ. Störst nackdel torde den där bojkotten vara. Om du sätter pengarna på banken, bara för att fondbolagen inte ska få tjäna 1,5% på dina pengar, så kommer du få 0% i ränta och med alla sannolikhet gå miste om 8,5% avkastning. Väljer du aktivt passiva aktiefonder bör du klara av 9-9,5% avkastning och försöker du byta fonder, då och då, blir avkastningen endast 3%. Det är ändå långt bättre än att ha pengarna på banken.

Så bara för att vi inte vill unna fondbolagen 1,5% är vi beredda att betala 8,5% i slopad avkastning. Sätter vi då in pengarna på bankkontot, så kommer banken att tjäna ännu mer på räntenettot. De ger dig 0% i ränta och lånar ut till 3-4%. Bankerna, som äger de stora fondbolagen, kommer alltså tjäna ännu mer pengar om du bojkottar fonderna.

Vill du betala 8,5% för att slippa betala 1,5% till fondbolagen är nog det bästa sättet att stoppa pengarna i madrassen. Det är en helt annan risk, men då kan inte banken tjäna pengar på dem.

Slutsats:

  1. Det bästa är att lägga tid på att göra ett aktivt val, även om det valet är att vara passiv.
  2. Det näst bästa är att ändå betala för att fonbolagen investerar dina pengar.
  3. Det näst sämsta är att ha pengarna på banken
  4. Det sämsta är madrassen och det pga risken.

Bojkottaren är den stora förloraren.

Annonser