Anta att du kan få 15% årlig avkastning till en standardavvikelse på 10% (låter iof lite för bra, men ändå). Det betyder att i 68% av åren kommer du att få en årlig avkastning mellan +5% och +25%, och i 95% av åren kommer du få en årlig avkastning mellan -5% och +35%. På årsbasis betyder det att du kommer att tjäna pengar 93% varje enskilt år. Så om du endast tittar på hur din portfölj har gått en gång per år, så kommer du vara lycklig nästan varje år!

Om du istället tittar på portföljens utveckling en gång om dagen, så kommer du bara se ett positivt resultat i 54% av dagarna. Och är du ett sånt där kontrollfreak och tittar en gång per minut, är de positiva minuterna nere på 50,2%. Under en dag betyder det 241 glada minuter och 239 deppiga minuter. Då ser du endast variansen av portföljen istället för avkastningen.

Vi människor tycker att det är dubbelt så smärtsamt att förlora en krona som att tjäna en. Om då portföljens utveckling i det korta perspektivet är lika ofta upp som ner, så innebär det negativa känslor. Om vi däremot tittar på portföljens utveckling endast en gång per år, så kommer vi se en uppgång i 93% av tiden. Det mår vi betydligt bättre av.

Så vill du vara lyckligare? Titta endast till dina investeringar en gång om året.

Källa: Taleb, Nassim Nicholas – Fooled By Randomness. Utsedd till en tiondeplats hos Investing By The Books på listan ”Best Investment Books Ever”

Annonser