Ok, det får bli en till om Grekland. Blir det en grexit eller inte? Vad talar för och emot? Och vad händer om det blir en grexit?

De flesta är införtådda med att Grekland inte skulle ha gått med i EMU-sammarbetet överhuvudtaget. De har svårt med att få ihop finanserna. De gör av med mer pengar än de får in. En ekvation som inte går ihop i det långa loppet. Det behöver låna för att täcka bristen.

Det finns två sidor av myntet. Den ena som lånar ut, och den andra som lånar. Det säger sig självt att om du lånar pengar, ska du betala tillbaka dem. Det finns också ett pris för lånet. Det är räntan, som är kostnaden för låntagaren och intäkten för långivaren. Det är den som ska täcka risken som långivaren tar för att låna ut pengarna. Det är alltid en risk att låna ut pengar. Du kanske inte får tillbaka dem. Till lånen finns också en hel hög med villkor. De talar om vilka rättigheter och skyldigheter de två olika parterna har. Som t ex regler för vad som händer om låntagaren är sen med betalningen eller om betalning uteblir helt. När det händer finns det villkor för vad som händer då. Det kan vara 100-tals sidor med villkor.

Ok, Grekland verkar har byggt ett kroniskt system som går på tvärsen mot alla andra. Där minus är målet och plus ett olycksfall i arbetet. Det är klart att de som lånar ut ställer tveksamma för att fortsätta att göra det. Det är bara att gå till sig själv. Tänk dig att du lånar ut pengar till en kompis. Istället för att betala tillbaka lånet, kommer fler frågor om att få låna och du forstätter att ställa upp. När det hänt ett antal gånger kommer du, med all sannolikhet, säga nej någon gång. Nu får det räcka. Du påtalar att du märket ett mönster i att hen bara vill låna pengar, men visar ingen vilja att betala tillbaka. Du säger att du inte vill låna ut mer pengar innan du fått tillbaka det hen är skyldig. Nu blir det bli annat ljud i källan. Din kompis kontrar nu med att om hen inte får låna mer, så kommer hen inte betala tillbaka något alls. Där förlorade du troligtvis inte bara pengarna, utan en kompis också. Priset beror på relationen. Är det en avlägsen kompis eller arbetskamrat är det relativt lätt att avsluta den relationen. Är det däremot din frus bror, din syster, ditt eget barn eller barnbarn behövs andra lösningar. Förtorendet är i vilket fall förstört och behöver byggas upp igen. Hur du väljer att gå vidare beror också på summan, eller som någon sagt: ”om du lånat en miljon av banken är det ditt problem, har du lånat en miljard så är det bankens problem”.

Grekland är som den här kompisen. Men kompisen tillhör familjen. Ska vi nu utesluta dem från familjen ”bara” för att de har svårt att räkna och stå för sina löften? Det är ingen lätt match. Dessutom visar det sig att den här kompisen är i sånt desperat behov av mer pengar, så han röstar fram sin svärmor att förhandla med dig. Hon säger till på skarpen: han kommer inte gå med på några som helst villkor, utan vill bara ha pengarna. Se så, betala nu… Jag säger som Manuel i Fawlty Towers: Que?

Om nu Grekland har visat sig vara dålig på att hålla reda på ekonomin. Varför i alla världen har någon fortsatt att låna ut pengar till dem? Och det till en ränta som tyder på att har skött sig i decenier, d v s samma ränta som Tyskland och Sverige. Det är ju helt offattbart. Det är solklart att de inte får betalt för risken och att de inte kommer att få tillbaka pengarna. Det är klart att de VILL ha tillbaka sina pengar. Det är klart att Grekerna är skyldiga att betala tillbaka. Men de kan inte. De har inte kunnat och de kommer inte kunna betala tillbaka sina lån…

Om du får leva i en värld där det inte finns något hopp, så kan det gå riktigt illa. Paralleller kan dras till det som hände Tyskland efter första världskriget. De blev dömda att betala för deras framfart och skulderna kvävde hela landet. Det kan ha varit en av anledningarna till att Hitler lyckades trockla sig fram. Vi vet inte vad människor kan ta sig till om det inte finns något hopp. Inget som helst ljus i tunneln. Vi människor kan vara oerhört kreativa, både på gott och ont. Är det på gott är det bra. Är det på ont, kan det bli som i Tyskland. Det blev inget bra. Det vill vi undvika till varje pris.

Vad händer om vi utesluter Grekland ur familjen?

Jag påstår att ingen vet egentligen. Det är för många parametrar som är beroende av för många variabler. Det kan spekuleras och planeras för flera scenarion, men det kommer att bli kaos. I alla fall i Grekland. Sen är det frågan om vad som händer med resten av familjen. Eller alla andra familjer för den delen. För alla andra familjer som USA, Sydamerika, Asien etc händer ingenting. Det här är en ren famlijeangelägenhet. En fråga enbart för EU och framförallt de som är med i valutasamarbetet EMU.

Och vad kan hända i Europa då? Ja, om vi redan 2010 visste att Grekland hade jätteproblem, att världens börser var livrädda för en grexit redan i augusti 2011 (de föll på bred front. Stockholm gick ned ca 15% på en vecka), långivarna fick skriva ned skulder redan 2012 och ECB har gjort mer än de egentligen får, så kanske det inte blir så farligt.

Det för mig tillbaka till slutet av 2002. Jag jobbade på Alfred Berg. Den mest anseeda firman, med den bästa analysen. Vi kom ut med en analys där vi sa att: Nu är det dags att köpa börsen. Nu är det riktigt billigt. Efter det gick börsen ned ca 30%. Jag försod ingenting. Hur kunde det gå ned, när det är billigt? Vem är det som säljer och varför? Vad är egentligen billigt? Det skulle senare bli känt att det var livbolagen som sålde för att deras regler sa att de inte fick ha så mycket aktier. Det kostade bra med pengar för livbolagen, så de reglerna har setts över för sedan dess. Icke desto mindre är det precis det här jag bävar för när det gäller Grekland. Vart finns skulderna? Och hur ser de regler eller placeringsmandat ut hos dem som har skulden?

Först är det en stor skillnad på balansräkningens tillgångar. Tillgångarna består dels av säkra tillgångar och dels av tillgångar med risk. De säkra tillgångarna är de tillgångar som respektive land, företag, stiftelse etc har bedömt att de måste ha. Det är pengar som krävs för att göra det de ska göra. Obligationer tillhör de säkra tillgångarna. De grekiska skulderna är obligationer.

Om det blir en grexit kommer grekiska obligationer sannolikt bli värdelösa. Jag kan tänka mig två scenarion vid en grexit. Det ena är att de förluster som görs på dessa obligationer kommer skapa hål i balansräkningen där tillgången ligger. Dessa förluster måste täppas till, eftersom de utgör den viktigaste delen i balansräkningen hos de berörda. Alternativet de har är att sälja de tillgångar med risk. De mest likvida och det som alltså är lättast att sälja är aktier. Beroende på storlek kommer ett säljtryck infinna sig. Kom då ihåg att börsen gick ned 30% när några svenska livbolag tvingades sälja 2002. Ingen vet hur det här kommer att bli. Det är scenariot där börser kommer att rasa. Det kommer att vara svårt att förstå varför det faller, hur långt ned det ska och hur länge det kommer att hålla på. Ju längre det håller på, desto mer sannolikt är det att flocken följer efter. Och då går det ned mer…

Det andra scenariot är att alla dessa säkra tillgångar redan har skrivits om som riskabla tillgångar. De kanske till och med har skrivits av. Förlusten är redan tagen i balansräkningen. Det innebär i så fall att de redan tagit konsekvensen av om de skulle behövas skrivas ned till noll. De har redan täppt till sina hål. Det behöver inte sälja några aktier. Eftersom det har talats om det här så länge och nedskrivningar redan skett 2012, så kanske tiden redan har läkt de här såren. Då har vi redan sett fallet. Då blir det ett omvänt scenario. Marknaden avskyr som bekant osäkerhet. Så länge osäkerheten består går börsen ned. När osäkerheten väl är undanröjd, går börsen upp. I det är fallet blir ordspråket ”sell on rumers, buy on fact”.

Vad har då det här med HQ Bank att göra? Skillnaden mellan det två ovanstående scenarion är också skillnad mellan vilka beslut som bör tas. Det är ungefär som risken att dra in tillståndet att bedriva bank för Carnegie och för HQ Bank. Den första dras in mitt under en av historiens värsta finansiella kriser 2008. Staten ser spridningseffekter, så Riksgälden får ta över Carnegie. Den andra sker efter att återhämtningen av finanskrisen har pågått i drygt 1, 5 år. Nu är det lugnt på finansmarknaden, HQ Bank är en liten bank, effekterna på omvärlden är noll, för Sverige försumbar, nu har Finansinspektionen chans att statuera ett exempel. Tillståndet dras in, ingen räddning erbjuds. Det blev en bankexit.

Jag vet att de flesta kunder i HQ Bank var skäckslagna. Det gällde även personalen, dess ägare och de som hade en fordran på banken. Trots det var det rätt bedömning av hur marknaden skulle reagera. Det blev ingen effekt alls. Svenska börsen gick till och med upp under den vecka som banken höll stängt. Det räddade antagligen banken från många stämningar från alla de som ville sälja under den veckan, men inte kunde för att banken just var stängd. Carnegie tog som bekant över HQ Bank och alla deras förpliktelser. Ingen skada skedd, förutom den chock ett stort antal kunder och personal sattes under. Den rädsla som infinner sig hos de som ställs inför scenariot att alla pengar som jag slitit för att få ihop, min trygghet, nu plötsligt är borta. Den rädslan vill du inte uppleva igen. Det gör ont att vara med om den känslan. Ägarna fick sig en rejäl snyting utvöver det. Aktiekursen gick i stort sett ned till noll.

Om det är scenario två ovan som gäller. Då kan långivarna säga nej. Nu är det slut på att låna ut pengar till Grekland. Grexit kan göras utan att marknaderna faller. De kanske till och med går upp av lättnad över att det nu är slutdiskuterat om Grekland. Grekland kommer själva in i ett riktigt kaos. Den blir så kännbar att övriga länder kommer se det som ett skräckscenario. Det där är inget alternativ. Vilket i sin tur kan leda till att de andra PIGS-länderna, Portugal, Italien och Spanien, kommer göra allt som står i deras makt för att få vara kvar i EMU. Det kommer allt för att göra rätt för sig. Ingen vill hamna där Grekland hamnade. Då är även risken att de länderna kräver skuldnedskrivning undanröjt. Ett exempel har blivit statuerat.

Sen är det ändå så att länder utanför EU börjar skruva på sig. USA:s president Barack Obama har i dagarna ringt både Alexis Tsipras och Angela Merkel för att vädja om att de löser situationen. Risken att ryssarna hjälper Grekland, får håren att resa sig på Obama.

Marknaden har varit väldigt lugn trots allt som hänt. Alla skulder kanske är nedskrivna ändå? Dra plåstret snabbt i så fall. Dra livlinan. Låt Grekerna lämna EMU. Det blir ingen marknadseffekt. Eller…

Det viktigaste är inte vad som kommer att hända. Det viktigaste är vad du gör, vad som än händer. Du har väl en strategi?