Ok, är det nu det händer? Greklands banker och börs håller stängt. Långivarna har tröttnat. Nu får det räcka. Förhandlingarna har brutit samman. Greklands premiärminister har utlyst en folkomröstning och manar på alla medborgare att hålla sig lugna. De behöver bara vara rädda för rädslan i sig. Det medan köerna till bankomaterna slingrar sig långa runt de grekiska gatorna. Jag läste att någon kallade det här för ”början på slutet”. Vilket får mig att tänka på Winston Churcill, som sa; ”Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, prehaps, the end of the beginning.” 

Samtidigt som grekerna fruktar konkursen vid ruinens brant kommer rubrikerna om svenskarnas oro. Hur ska det nu bli med min semester? Jag har ju köpt en resa dit för att äntligen få den välförtjänta solen, värmen och avkopplingen. Ja, det är först när vi själva berörs som vi reagerar. Säger jag som ligger på en solstol i Italiens underbara stad Siena…

När jag igår läste om att bankerna ska hålla stängt idag måndag flög tankarna direkt tillbaka till måndagen den 30 augusti då Björn Rise, nyligen utsedd till HQ Banks likvidator, lät meddela på ett morgonmöte innan börsens öppning, att banken har stängt idag. Det kändes som en lättnad. Innan hade vi bävat för vad som skulle hända och vad vi skulle säga till alla kunder som ville ta ut sina pengar….hur länge skulle det räcka? Skulle det räcka 1 tim eller 2? Hur skulle allt samordnas, så att det gick rätt till…? Skönt att Björn bestämde sig för att stänga banken. Nu hade vi tid att andas… Trodde vi. Som chef över rådgivarna gällde det nu att vara så tillgänglig det bara gick. Det var som ett modernt slagfält. Handgranaterna var bara utbytta mot telefoner. Vilket är en betydligt trevligare form… Kunder ville så klart få ut sina pengar, de ville veta vad som gällde och hur de skulle göra. Vi arbetade febrilt med att hinna med och svara på den fasta telefonen, på mobilen, på sms och på mejl. Helt plötslig ringer börsen och kräver att vi måste stänga all utfärdade optioner som våra kunder har. Annars kommer de att göra det på kundernas bekostnad. Vi har blivit helt avskurna från omvärlden. Vi har inga rättigheter längre. Allt är fryst och alla runt omkring oss tar beslut för att rädda det som räddas kan. Ok, det fick nu bli prio nr 1. Vilka är kunderna? Vilka rådgivare har kontakten med just de kunderna? Hur skulle vi kunna stänga dem? Vad gäller? Då börjar headhunters ringa. De vill så gärna träffa oss och ge oss ett jobberbjudande. Jag tackar för de samtalen, men säger att jag har annat för mig nu. Jag noterar ändå vem som ringer. Det kommer nog att behövas. Tänk nu på att många i personalen själva redan hade insett att deras egna ekonomi stod på ruinens brant. Skulle HQ Bank gå i konkurs skulle de konvertibler, som många köpt som en löneförmån, bli helt värdelösa. Kvar fanns endast ett stort lån som skulle bli ett blancolån, med högre ränta plus en kraftig amortering. Och jobbet skulle försvinna samtidigt. Som chef med personalansvar fick jag se mycket.

Nu talar vi inte om en liten bank. Nu talar vi om alla banker i ett helt land och hela börsen. Om jag tycker att det var tufft på HQ Bank, när det begav sig, så går det inte att föreställa sig hur kunder, personal, chefer, ledning och ägare har det nu i Grekland. Visst skulle de har gjort rätt från början, men jag avundas de inte nu när de står inför ett katastrofalt uppvaknande. Det kommer bli värre innan det blir bättre. Men bättre kommer det att bli. Det är många som jämför med vad som hände i Sverige i början på 90-talet. Då var vi som Grekland. Det sved då, men vi gjorde om och gjorde rätt. Det är enligt mig en av anledningarna till att vi nu har de bästa finanserna i världen. Det tog förresten sju år för Sverige att få ordning på allt.
Så vad ska man göra? Det här är själva poängen. Alla som har hållit på med investeringar och som har hängt med i svängningarna vet att Grekland är en svårlöst nöt. Dessutom är värderingen hög och har varit det ett tag nu. Första veckan i augusti 2011 gick den svenska börsen gick ned ca 15% på en vecka, för rädslan att Grekland skulle ställa in betalningarna och allt vad det kunde innebära. Sedan dess har vi levt i hopp och förtvivlan om hur det ska gå. Börsen har dock gått upp 2012, 2013, 2014 och är till i fredags upp ca 10% bara i år. En helt fantastisk avkastning när räntan dessutom är negativ. Detta trots att vi vet att Grekland har problem. Dock så har skuldnedskrivningar redan ägt rum, de flesta skulder sägs ligga hos stora institutioner där de flesta invånare får vara med att betala, även om merparten är tyskar. Det borde också vara inprisat i kurserna för flera år sedan. Det är ju ingen nyhet. När vi talar om risk är det något som kan hända , som vi idag inte känner till. Grekland känner vi till. Icke desto mindre får det konsekvenser. Det är en skuldkris och skulder tar lång tid att betala av. När det är ett faktum uppstår hål och de ska täppas till. Ofta görs det med det som är det mest likvida och högst risk, nämligen aktier. Aktier säljs för att täppa till skuldhålen. Det återstår bara att få reda på 1) om det är nu det verkligen ska hända, 2) hur länge det tar innan hålen är igenfyllda.

Har du tidigare skapat likviditet för att köpa vi bättre tillfälle, bör du göra dig beredd. Du bör veta vad du ska köpa och vilka priser som ger dig den avkastning du vill ha. Har du en välbalanserad portfölj och vet att den risk du har räcker för att leva det liv du vill, kan du luta dig tillbaka i solstolen och njuta. Mår du dåligt av att se börsen falla några procent har du med all sannolikhet för hög risk, eller så saknas en tydlig målbild om vad du ska ha pengarna till. Du ska veta att det ska räcka till det liv du vill leva. Det är det som Financial Lifecoaching handlar om. Coaching till det liv du vill leva och en planering för kapitalet, så det ska räcka. Ringer du till din private banker idag och känner dig orolig, kommer du att få höra att det är ett möte någon gång som kommer att ge lite mer information. Efter det mötet brukar det komma ett nytt och efter det ytterligare ett möte, eller en siffra som är viktig att först få reda på innan vi vet… Jag vet, för jag har själv varit där. Hela tiden en jakt på nästa information. Men samtidigt är det viktigt att lyssna på oroliga kunder. Det löses ofta med att agera på något sätt, bara för att det lugnar kunderna. Det känns bra. När det är oroligt känns det bra att sälja, när du missar uppgångar känns det bra att köpa. Är det rätt? Ofta helt fel. Du ska ha en strategi, så att du vet hur du ska agera i situationer som den här. Saknar du den, se till att skaffa dig den. Då kan du luta dig tillbaka i solstolen och njuta.

Om du nu inte har bokat en solsemester till Grekland. Då är det dags att börja leta reda på kontanter i euro…

29 juni 2015.

PS. Nu vid lunchtid är börsen ned ca 1,5%, så än så länge är det en gäspning. DS.

Annonser